Soru-Cevap
saat öğrenme analizi











DERSE GİRİŞ:
Nihan, Bu gün seninle saat okuma çalışması yapacağız.
Bu çalışmamız sırasında senden uymanı istediğim kurallar var. Çalışmamız sırasında; ayakların yerde sırtın sandalyeye yaslı, kolların bağlı ve sessizce bekleyeceksin. Ben bak dediğimde bakacak, göster dediğimde göstereceksin, söyle dediğimde söyleyeceksin.
Bu kurallara uyarsan seninle teneffüste, kantinde çay içeceğiz.
Kullandığım elim tarafındaki araç kutusunu öğrencimin önüne koyarım. Bak bunlar bizim çalışmamız sırasında kullanacağımız araçlarımız. Bak bakalım neler varmış diyerek öğrencinin araçları incelemesine izin veririm. Şimdi araçlarımızı kaldıralım biraz sonra bu araçlarla çalışacağız diyerek araçları kaldırırım.
Bak burada panomuz var burada cepleri var panomuzun ceplerine resimli kartlarımızı asacağız derim.
Evet. Nihan, bak burada da kayıt çizelgemiz var.Ben çalışmamız sırasında bu kayıt çizelgesine bakacağım ve araçlarımı çıkaracağım diyerek kayıt çizelgesini tanıtırım.Amaç kağıdını da kul(+) elim tarafındaki sandalyeye koyarım.
SUNU:
Öğrencinin uygun oturması çalışması betimlenerek pekiştirilir(Aferin kızıma ayakları yerde sırtı sandalyeye yaslı, kolları bağlı ve sessizce çalışıyor,Aferin kızıma elimdeki aracı çok güzel inceliyorsun harikasın sen).
Öğrencimin kendi kendine konuşmasını görmezden gelirim ve kuralı hatırlatırım sessizce beklediğinde betimleyerek pekiştiririm. Öğrencim ;yerinden kalkar ve bittimi öğretmenim gideceğim derse hiç bir şey söylemeden öğrencime fiziksel müdahalede bulunarak öğrencimi oturturum ve hemen aferin kızım çok güzel yerinde ayakların yerde
. Oturuyorsun böyle çalışmaya devam edersen çalışmamızın sonunda seninle kantinde çay içebiliriz diyerek öğrencimi çalışmaya güdülerim.
Ö.A1:Nihan, Önüne konulan analog saat maketleri gösterilip Önündeki saat maketlerine bak tam saatin olduğu saat maketini göster denildiğinde saatin tam olduğu saat maketini 4/6 düzeyinde gösterir.
Öğretmen; Saatin tam 3 olduğu saat maketini eline alır. A
Bak bakalım Nihan, burada saat kaçmış acaba. Diyerek olumlu örneği inceletir. Aferin kızıma çok güzel elimdeki aracı inceledin diyerek pekiştiririm.
Sonra olumsuz örneği eline alarak A.. bak bakalım bu saat kaçmış acaba diyerek olumsuz örneği de inceletir.Aferin kızıma çok güzel bir şekilde elimdeki araçları inceliyorsun ve çok sessiz çalışıyorsun derim.
Öğretmen olumlu örneği eline alır.A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de(elimle işaret ederim) kısa kolu 3 te, saat tam 3 der.Olumsuz örneği eline alarak A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de değil,kısa kolu da 3 ün üzerinde değil bu saat tam 3 değil diyerek sunumu yaparım.
Aferin Nihan çok güzel çalışıyorsun.Böyle çalışmaya devam edersen kantinden çay içmeyi hak edeceksin.
Olumlu ve olumsuz örnekleri (saat maketlerini öğrencimin önüne koyarım. Evet Nihan aferin sana sen ayakların yerde, sırtın sandalyeye yaslı, kolların bağlı sessizce, çok güzel bekliyorsun derim ve Nihan şimdi sana bir soru soracağım bakalım bile bilecek misin? derim. Önündeki saat maketlerine bak saatin tam 3 olduğu saati göster derim.Öğrencim gösterirse Aferin Nihan sana sen saatin tam 3 olduğu saat maketini gösterdin çak bakalım derim ve öğrenciyle çak yaparım.Maketlerim yerlerini değiştirerek şimdi sana bir soru daha soracağım derim ve Önündeki saat maketlerine bak Önündeki saatlerden Hangi saat tam 3 değil göster.Derim.Öğrenci gösterirse betimleyerek pekiştiririm.
Öğrencim gösteremezse; saat maketlerini bak bakalım uzun kol kaçın üzerinde kısa kol kaçın üzerinde bu saat kaçmış acaba diyerek saatleri incelettikten sonra soruyu tekrar sorarım. Yine yanlış gösterirse sunumu tekrarlar tekrar sorarım.
Diğer araç setleriyle de aynı şekilde sunum yapılır.Tüm araç setleriyle sunum yaptıktan sonra değerlendirmeye geçilir.
Değerlendirme:
Öğretimde kullanılan tam saatlerden farklı saatlerle değerlendirme yapılır.Öğrencinin önüne olumlu ve olumsuz örnekler konulur.Önündeki saatlerden saatin tam olduğu saati göster denir.
Gösteremezse araçlar incelettirilerek soru tekrar sorulur yine yanlış tepki verirse değerlendirme araçlarıyla tekrar öğretim yapılır.
Gösterirse; Araçların yerleri değiştirilerek tekrar sorulur. 3 kez üst üste doğru tepki alındığında diğer araç setinin değerlendirmesine geçilir.
Ö.A2:Nihan, Önüne konulan analog saat resimli kartları gösterilip önündeki resimli kartlara bak saatin tam
olduğu resimli kartı göster denildiğinde saatin tam
olduğu resimli kartı 4/6 düzeyinde gösterir.
Öğretmen; Saatin tam 4 olduğu saat resmini eline alır. A
Bak bakalım Nihan, burada saat kaçmış acaba. Diyerek olumlu örneği inceletir. Aferin kızıma çok güzel elimdeki aracı inceledin diyerek pekiştiririm.
Sonra olumsuz örneği eline alarak A.. bak bakalım bu saat kaçmış acaba diyerek olumsuz örneği de inceletir.Aferin kızıma çok güzel bir şekilde elimdeki araçları inceliyorsun ve çok sessiz çalışıyorsun derim.
Öğretmen olumlu örneği eline alır.A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de(elimle işaret ederim) kısa kolu 4 te, saat tam 4 der.Olumsuz örneği eline alarak A.. bak burada saatin uzun kolu 12 de değil,kısa kolu da 4 ün üzerinde değil bu saat tam 4 değil diyerek sunumu yaparım.
Aferin Nihan çok güzel çalışıyorsun. Böyle çalışmaya devam edersen kantinden çay içmeyi hak edeceksin.
Olumlu ve olumsuz örnekleri (saat resimli kartlarını) öğrencimin önüne koyarım. Evet Nihan aferin sana sen ayakların yerde, sırtın sandalyeye yaslı, kolların bağlı sessizce, çok güzel bekliyorsun derim ve Nihan şimdi sana bir soru soracağım bakalım bile bilecek misin? derim. Önündeki saat resimli kartlarına bak saatin tam 4 olduğu saati göster derim.Öğrencim gösterirse Aferin Nihan sana sen saatin tam 4 olduğu saat maketini gösterdin çak bakalım derim ve öğrenciyle çak yaparım.Maketlerin yerlerini değiştirerek şimdi sana bir soru daha soracağım derim ve Önündeki saat resimli kartlarına bak Önündeki saat resimli kartlarından;Hangi saat tam 4 değil göster.Derim.Öğrenci gösterirse betimleyerek pekiştiririm.
Öğrencim gösteremezse; (saat resimli kartlarını) bak bakalım uzun kol kaçın üzerinde kısa kol kaçın üzerinde bu saat kaçmış acaba diyerek saatleri incelettikten sonra soruyu tekrar sorarım. Yine yanlış gösterirse sunumu tekrarlar tekrar sorarım.
Resimli kartların panoya asılması ve astırılması;
Öğrencim olum ve olumsuz örnekleri doğru olarak gösterdikten sonra;Olumlu örneği elime alarak bak Nihan ben saatin tam 4olduğu resimli kartı alıyorum ve panomuzun bu tarafına asıyorum derim ve asarım.Olumsuz örneği elime alırım,bu saat tam 4 değil tam 4 olmayan saati de panomuzun diğer tarafına asıyorum derim ve asarım.
Diğer araç setleriyle de sunum yaptıktan sonra olumlu ve olumsuz örnekleri öğrencime sorarım. Tam saati tam saatin altına tam olmayan saati de tam olmayan saatin altına astırırım. Öğrencim panoya asmada tereddüt yaşarsa bu saat tam kaç panomuzda ki saatlerden hangisi tam o zaman nereye asacaksın gibi ipuçları veririm.
Tüm araç setleriyle sunum yapılır. Tüm araç setleri panoya astırılır.Panodan saatin tam . Olduğu saati bana ver diyerek tam saatleri öğrencinin vermesi sağlanır.Daha sonra değerlendirmeye geçilir.
Değerlendirme:
Öğretimde kullanılan tam saatlerden farklı saatlerle değerlendirme yapılır.Öğrencinin önüne olumlu ve olumsuz örnekler konulur.Önündeki saatlerden saatin tam olduğu saati göster denir.
Gösteremezse araçlar incelettirilerek soru tekrar sorulur yine yanlış tepki verirse değerlendirme araçlarıyla tekrar öğretim yapılır.
Gösterirse; Araçların yerleri değiştirilerek tekrar sorulur. 3 kez üst üste doğru tepki alındığında diğer araç setinin değerlendirmesine geçilir.
Ö.A3:Nihan, Tek tek önüne konulan analog saat maketleri ve resimli kartları gösterilip bu saat kaç söyle denildiğinde saatin kaç olduğunu her defasında söyler.
Öğretmen; saatin tam 4 olduğu resimli kartı eline alır.A Nihan bu saate bak bakalım burada saat kaçmış acaba.diyerek saati inceletir.Aferin kızıma benim elimdeki saate çok güzel bakıyorsun diyerek pekiştiririm.
Saatin tam 4 olduğu resimli kartı elime alırım,öğrencinin göz hizasında tutarak.Nihan bak bu saatin uzun kolu 12 de kısa kolu 4 te bu saat tam 4 derim.
Şimdi sana bi soru soracağım bakalım bilebilecek misin? Derim. Resimli kartı öğrencinin önüne koyarım. Ellerinin masanın olmasına dikkat ederim,uygun oturuyorsa betimleyerek pekiştiririm.Elleri masanın üzerindeyse Evet Nihan nasıl oturuyorsun kızım diyerek kuralı hatırlatırım ve uygun oturma pozisyonuna geldiğinde betimleyerek pekiştiririm.
Nihan önündeki resimli karta bak saat bu saat kaç söyle derim.
Öğrencim 4 derse evet aferin kızıma bu saat tam 4 doğru söyledin çak bakalım diyerek çak yaparım.
Öğrenci yanlış cevap verirse; saati inceleterek sorumu tekrar sorarım. Yine yanlış cevap verirse ya da tepkisiz kalırsa sunumu tekrarlarım ve tekrar sorarım. Doğru cevabı verdiğinde betimleyerek pekiştiririm. Diğer araç setleriyle de sunum yaptıktan sonra değerlendirmeye geçerim.
Değerlendirme:
Resimli kartı yada maketi elime alırım öğrencinin önüne koyarım. Önündeki resimli karta yada makete bak saat kaç söyle derim.Öğrencim söylerse diğer araç setinin değerlendirme4sine geçerim.Yanlış cevap verirse yada tepkisiz kalırsa, saati inceletir, yönergeyi tekrarlarım.
Öğrencim; yine yanlış cevap verirse değerlendirme araçlarıyla sunu tekrarlanır.
Sunudan sonra tekrar değerlendirme yapılır.

İLİŞKİLİ NİTELİKLER
Tam saat
Saatin yelkovanının
Yarım Saat
Saatin yelkovanının 3ün ve 9un üzerinde olması
Çeyrek Saat
Saatin yelkovanının 6nın üzerinde olması
İLİŞKİSİZ NİTELİKLER
tam Saat
Saatin akrebinin 1,2,5,7 . Üzerinde olması
Yarım Saat
Saatin akrebinin 2,5,9 üzerinde olması
Saatin akrebinin 11,12,3,7 üzerinde olması
Çeyrek Saat
SAAT OKUMA ÖBT si
BİLDİRİMLER |
ÖLÇÜT |
SORULAR |
1-Önüne konulan analog saat maketleri gösterilip Önündeki saat maketlerine bak tam saatin olduğu saat maketini göster denildiğinde saatin tam olduğu saat maketini gösterir. |
4/6 |
1-Yön: Önündeki saat maketlerine bak saatin tam olduğu saat maketini göster. a- 06:00 - 09:30 - 10:45 b- 08:00 - 11:20 - 01:15 c- 11:00 - 12:35 - 04:45 d- 01:00 - 07:30 - 03:20 e- 02:30 - 05:30 - 12:30 f- 09:30 - 03:25 - 12:30 |
2-Önüne konulan analog saat resimli kartları gösterilip önündeki resimli kartlara bak saatin tam olduğu resimli kartı göster denildiğinde saatin tam olduğu resimli kartı gösterir. |
4/6 |
2- Yön:Önündeki saat resimli kartlarına bak saatin tam olduğu resimli kartı göster. a- 04:00 -09:30 -10:45 b- 03:00 -11:20 -01:15 c- 05:00 -12:35 -04:45 d- 06:00 -03:20 -06:30 e- 10:00 -07:15 -10:20 f- 01:00 -03:25 -08:50 |
3-Tek tek önüne konulan analog saat maketleri ve resimli kartları gösterilip bu saat kaç söyle denildiğinde saatin kaç olduğunu söyler. |
4/6 |
3-Yön: Önündeki saat maketi/resimli kartına bak bu saat kaç söyle. a- 06:00 b- 08:00 c- 11:00 d- 01:00 e- 02:00 f- 09:00 |
4-Önüne konulan analog saat maketleri gösterilip önündeki saat maketlerine bak saatin yarım olduğu saat maketini göster denildiğinde saatin yarım olduğu saat maketini gösterir. |
4/6 |
4-Yön: Önündeki saat maketlerine bak saatin yarım olduğu saat maketini göster. a- 08:30 -12:15 -01:00 b- 02:30 -07:15 -06:00 c- 04:30 -03:15 -09:00 d- 11:30 -04:15 -11:00 e- 06:30 -08:45 -12:00 f- 01:30 -03:55 -03:00 |
5-Önüne konulan analog saat resimli kartları gösterilip Önündeki resimli kartlara bak saatin yarım olduğu resimli kartı göster denildiğinde saatin yarım olduğu resimli kartı gösterir. |
4/6 |
5-Yön: Önündeki saat resimli kartlarına bak saatin yarım
olduğu resimli kartı göster. a- 09:30 -12:15 -01:00 b- 03:30 -07:15 -06:00 c- 05:30 -03:15 -09:00 d- 12:30 -04:15 -11:00 e- 07:30 -08:45 -12:00 f- 10:30 -03:55 -03:00 |
6-Tek tek önüne konulan analog yarım saat resimli kartları ve maketleri gösterilip bu saat kaç söyle denildiğinde saatin kaç olduğunu söyler. |
4/6 |
6-Yön: Önündeki saat maketi/resimli kartına bak bu saat kaç söyle. a-08:30 b-02:30 c-04:30 d-11:30 e-06:30 f-07:30 |
7-Önüne konulan analog saat maketleri gösterilip önündeki saat maketlerine bak saatin çeyrek olduğu saat maketini göster denildiğinde saatin çeyrek olduğu saat maketini gösterir. |
4/6 |
7-Yön: Önündeki saat maketlerine bak saatin çeyrek olduğu saat maketini göster. a- 08:30 -12:15 -01:00 b- 02:30 -07:45 -06:00 c- 04:30 -03:15 -09:00 d- 11:30 -04:15 -11:00 e- 06:30 -08:45 -12:00 f- 01:30 -11:45 -03:00 |
8-Önüne konulan analog saat resimli kartları gösterilip önündeki saat resimli kartlarına bak saatin çeyrek olduğu saat resimli kartını gösterir. |
4/6 |
8-Yön: Önündeki saat resimli kartlarına bak saatin çeyrek
olduğu resimli kartı göster. a- 09:30 -01:15 -01:00 b- 03:30 -02:15 -06:00 c- 05:30 -05:15 -09:00 d- 12:30 -06:45 -11:00 e- 07:30 -09:45 -12:00 f- 10:30 -10:45 -03:00 |
9-Tek tek önüne konulan analog çeyrek saat maketi ve resimli kartı gösterilip bu saat kaç söyle denildiğinde saatin kaç olduğunu söyler. |
4/6 |
9-Yön: Önündeki saat maketi/resimli kartına bak bu saat kaç söyle. a-11:15 b-12:15 c-03:45 d-04:15 e-09:45 f-05:45 |

Soruyu yanıtlarken:
- Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
- Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır
- Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar ve Sosyal Hizmet Uzmanı
- Özgül Öğrenme Güçlüğü
- Herkese Öneri 2
- Stajerlik Hakkında ...İlgili Arkadaşların Bilgilerine:
- Neurofeedback Down Sendromunda Gerçekten Umutmu?
- Otizmli Bireylerde Beslenme
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Yenilenme!..Hadi Hayırlısı!...Gönül ve Ruh Desteği İçin Uzmanların Ğüçbirliği
- Lütfen..Sosyal Beceri Analizi
- Fizyoterapist Arkadaşların Dikkatine