Soru-Cevap

Soru-Cevap Formu

özel eğitimde drama sunumum

ben çocuk gelişimi önlisans 1. sınıf öğrencisiyim ve sunum için internette araştırma yaptığımda özel eğitimde dramanın zorluğu sebebiyle çok tercih edilmediğini gördüm müfredatlarda genelde en sonlarda kısa paragraflarla sadece teknik ve bir kaç örnekle anlatılmaya çalışılıyordu bende sunumuma teknikten daha önemli olarak gördüğüm anlayış çerçevesinde hazırladım çünkü engellileri anladığımızda, kendimizi onların yerine koyabildiğimizde yapacak, yaratacak çok etkinlik buluruz ve son olarak bu sunumu ben hazırladım 1 sınıf öğrencisiyim yalnış çok olabilir düzeltilecek yalnışlarıyla alternatif bir metin olarak düşünülebilir...

DRAMA VE ÖZEL EĞİTİM

Neden yazarak anlattım. Öncesinde bu ödevi nasıl yapmalıyım diye düşündüm ve okuyup araştırdıklarım üzerinden kendi yazdığım metinle konuyu anlatmanın benim için daha öğretici olacağına karar verdim.

Bu sunumu kısaca; anladığım ve yazıya dökebildiklerim kadarıyla anlatmaya çalışacağım...

Dramadan ne anlıyorum. Özel eğitimde drama sunumuna başlamadan önce drama ne demek onu bir tekrar edelim. Ben drama dersini ilk duyduğumda dram kavramı aklıma geldi herhalde ağlamaklı bir şey diye düşündüm ama aksine drama uygulamaları insanların eğlenerek katıldığı bir eğitim modeliymiş ve bu model alternatif yenilikçi ve doğal yapısıyla geçerliliği her gün artan tercih edilen bir anlayış olmuş. Sanırım gelecekte drama yoluyla fen bilgisi drama yoluyla matematikte öğrenebileceğiz. Özellikle okul öncesi olmak kaydıyla drama ile eğitim en doğru yaklaşım diye düşünüyorum. Çünkü insanları sıralara oturtup bir şeyi dikte etmektense bilginin içine katıp yaşatmak daha doğru bir anlayıştır. Yani drama bir fikri bir düşünceyi bir objeyi tiyatro tekniklerinden yararlanarak sunmak anlamına geliyor.

ÖZEL EĞİTİMDE DRAMA

Drama yöntemi çocuklar için önemli bir yöntemdir ama bana göre engelleri olan özel çocuklar için çok daha da önemli bir eğitim modelidir. Çünkü bazı engelli çocukların yaşamın dışında kalmak gibi problemleri var ve problemleri yüzünden özgüven eksikliği kendini ifade edememe gibi bir çok problemi yaşamaya meyilli oluyorlar. Bu durumu biraz bastırılmış ruh kelimesiyle anlatmaya çalışsam sanki daha doğru olur.
Kendimden örnek vererek açıklayayım hayatta bazı anlar vardır duygularımızı bastırırız bir şey söylemek isteriz ama insanlardan doğru anlatamamaktan bozulmaktan çekiniriz içimize attığımızla kalırız ve o tecrübeyi yaşayamayız. Bu bizim için tartışılmaz bir olumsuzluktur. Peki biz gözle görünür hiçbir problemi olmayan insanlar böyle davranıyorsak acaba engelli arkadaşlarımız nasıl davranıyorlar, bende buradayım diyebiliyorlar mı? İşte can alıcı soru bu! Hayat tecrübelerin eseridir ve engelli çocukları, yaşama ancak erken dönemde verilen doğru tecrübelerle katabiliriz. Drama ile eğitimde bu sürecin önemli ve özel bir parçasıdır. Yani drama toplumca ötekileştirilmiş insanların hayata kazandırılmasıdır. Onlar için gelecekteki hayatın alıştırmalarıdır. Özel eğitimde çalışan eğitmenler öncelikle bu fikre sahip olmalı ve bu doğrultuda eğitimi yönlendirmelidirler.

EĞİTMENİN DURUMU

Öncelikle drama eğitmeninin drama sürecinde maddi manevi aktif olması gerekir. Dikkatlice hissettirmeden süreci yönetmesi gerekir. Çünkü drama doğallığında gelişen bir durum gibi gözükse de eğitimci için amacı, kazanımı ve değerlendirmesi yapılacak bir etkinliktir. Tabi her zaman bir beklenti engelli çocuklarda sonuç vermeyebilir özellikle bu çocuklarda eğitmenin sabırla şefkatle ilgiyle ve özel durumlarda tecrübesiyle her durumu kontrol etmeyi becerebilmesi böyle yaklaşması gerekir. Çünkü olumsuz durumlarla da karşılaşılabilir. Drama, yani çocuklar için oyun onları gündelik yaşamını idame ettirecek hatta yaşam kalitesini arttıracak bir etkinliktir.




YARATICI VE SINIRSIZ DRAMA

Her engel grubunda yaratıcı düşündüğünde uygulayacak bir etkinlik bulunabilir. Zaten dramının özü yaratıcılık ve bu anlamda eğitmen çocukların ihtiyaçlarını anlamaya çalışıp verilerden de yararlanarak eğitim etkinlikleri planlayabilir. Eğer somutlaştırmak gerekirse;

Mesela fiziksel engelli çocuklar için drama bastırılmış duygu ve düşüncelerin yansıması haline getirilebilir. Aynı zamanda onlar için önemli olan egzersiz faaliyetlerinde bu sürecin içinde var olur. Mesela görme engelliler ile dokunma, hissetme, tahmin etme etkinlikleri planlanabilir.

Mesela zihinsel engellilerle de gündelik yaşamın gereklilikleri onların anlayacağı basit şekilde oyunlaştırılabilir. Bunun için materyaller kullanılabilir çocuk önce taklit edecek sonra uyguladıkları zamanla gerçek hayatta karşısına çıktığında uygulayabilecek drama oyun gibi olduğu için çocuk yapması gerekeni baskı hissetmeden dayatma olmadan canlandırabilir. Normal hayatta da uygulayabilir.

Onlar için atılacak küçük küçük adımlar sabırla zamanla hayatta kazanımlara dönüşebilir.

Açıkçası eğitimde dramının nimetleri derya denizdir ve macerayı, oynamayı, öğrenmeyi, hareket etmeyi seven engelli veya engelsiz her çocuğa drama yoluyla, normal yollardan kazandıramayacağınız birçok tecrübeyi bilgiyi öğretebilirsiniz. Özellikle engelli çocuklar için dramanın nimetleri azımsanmayacak kadar büyüktür.

Yeterki eğitmen onlara uygulama yaparken vicdani sorumluluğunu sevgisini sabrını emeğini işin içine katabilsin.

20-05-2012
Y Y
Çocuk Gelişimcisi
2 Yanıt
ben hiç drama uygulaması yapmadım hatta drama kavramıyla tanışalı 2 ay oldu okduklarımdan kendi yorumum ne kadar doğru bir çalışma bilemiyorum sadece bakış açısı böyle olmalı diye düşünüyorum...
22-05-2012
Y Y
Çocuk Gelişimcisi

merhaba,bu sitede oldukça güzel ve etkili çalışmalar paylaşılmakta,bu çalışmanız da bunların içinde çok özel bir yere sahip,zira drama ve özel eğitim ayrımaz bir bütünlük,etkin bir öğretim şekli.eLERİNİZE VE YÜREĞİNİZE SAĞLIK.
21-05-2012
Nermin AKKAN
Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni

Sorunun yanıtını biliyor musunuz?
Sorunun yanıtını biliyorsanız, lütfen aşağıdaki alanı kullanarak soruyu yanıtlayınız.

 

Soruyu yanıtlarken:

  • Doğrudan soruyu yanıtlayınız, veya soruya verilen diğer yanıtları geliştirecek şekilde yanıt veriniz
  • Yanıtınızda hakaret, küfür veya kanunlara uygun olmayan paylaşımlar bulunmamalıdır. Buna uygun hareket etmeyen üyelerimizin üyelikleri durdurulacaktır