04-02-2008 |

Klipler Bebekleri Hasta Ediyor

“Gelişim bozukluğu” olan ve tüm dünyada giderek yayılan otizmi inceleyen uzmanlar, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. Otizmin, “Klip Sendromu” adı verilen hastalıktan kaynaklandığını tespit eden uzmanlar, bebeklerin aşırı şekilde kendilerini televizyona ve bilgisayara vermesinin bu olayı tetiklediğini belirtti

Marmara Üniversitesi Odyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferda Aktaş izledikleri müzik klipleri nedeniyle “Otizm”le karşı karşıya kalan bebek sayısının her geçen gün biraz daha arttığına dikkat çekerek, “Aileler çocuklarında konuşma gecikmesi, dalgınlık ve konsantrasyon bozukluğu şikayetleri ile başvuruyor. Bu çocukların ortak özellikleri özellikle 0–2 yaş arasında sürekli müzik klibi seyretmeleri. Hastalık, televizyon kesinlikle yasaklanıp özel eğitim programları uygulanarak, dört yaşına kadar önlem alınırsa önlenebiliyor. Ancak dört yaşından sonra tedavisi mümkün değil” diyor.

Annesi yerine televizyonu dinliyorlar

Kliplerin çocuk beyni üzerinde bu denli zararlı olduğu fikrini ortaya atınca Prof. Dr. Ferda Aktaş da bir hayli tepki görmüş. Ancak uluslararası kongrelerde de sunduğu tebliğlerle sendrom konusunda sadece aileleri değil meslektaşlarını da uyarıyor. Konuşmanın öğrenilmiş bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ferda Aktaş, “Aileler nedense konuşmanın otomatik olarak öğrenildiğini zannediyorlar. Doğal ortamda çocukların dudak şekilleri, ses ve cümleler arasında bağlantı kurması gerekli. Ancak televizyon çocukların öğrenmesini engelliyor. Çünkü göz bağlantısı kuramayan çocuklar dudak hareketleri ile sesi birleştiremiyor. Televizyon sesi yüksek olan bir ortamda da çocuklar anne ve babalarının sesi yerine televizyon sesini algılar bu da onların beyin yapısının karışmasına neden olur. Çünkü dudak şekilleriyle çıkan ses arasında bağlantı kuramazlar” diye konuşuyor.

Ninniyi bile kendiniz söyleyin

Doktorlara göre, teşhis konulan çocukları hastalığın etkisinden kurtarmak için yoğun çaba gerekiyor. Çünkü etkilenen beyinlerde hastalık çoğu zaman yerleşiyor. Doktorlar bu hastalığın teşhisini koyduktan hemen sonra televizyonu kesinlikle yasaklıyorlar. Çocuğun uyurken bile müzik dinlemesini istemiyorlar. Ailelere mümkün olduğu kadar çocukla, onun anlayabileceği ses tonu ile konuşmalarını tavsiye ediyorlar. Bu arada çocuklarla şefkat yüklü fiziksel temas da önemli. En önemli şeylerden biri de minik bebeklere ninni söylemek. Uzmanlar, “Radyoda ya da teypte çalmayın siz söyleyin” diyorlar.

Sendromunun belirtileri

· Oyuncaklarla konuşur gibi sesler çıkarmaz (7 ay)

· Anlamlı isimlendirmeleri yoktur (10 ay)

· “Annene götür” gibi basit emirleri anlayıp yerine getirmez (18 ay)

· Üç kelimeli cümle kuramaz (2 yaş)

· Karşısındakilerle isim ve cinsiyet tayin ederek konuşmaz (3 yaş)

· Dönen eşyaları, çamaşır makinesini seyreder.

· Elinde ip veya benzeri bir şeyi sürekli sallayabilir.

· Kağıtlara, gazetelere, kitaplara özel bir ilgisi vardır, düzgün tutar.

· Jest ve mimiklerini kullanmaz.

· Evet, hayır, nasıl kelimelerini kullanamaz, zamir seçimi bozuktur

· Monoton, duyduğunu tekrarlayarak (anında ya da bir zaman sonra konuşur)

· Kendine özel kelimeleri ya da konuşma tarzı (son heceleri söylememe gibi) vardır.

· Oyuncaklar ve objelerle ağzına alarak, elinde oynayarak, yere düşürerek ya da bir yere vurarak ilgilenir.

http://www.yasadikca.com/dbread.php?id=1121&cat=1

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 02-06-2008 13:20:20

Tebrikler

[ Üyelere Özel ] 08-02-2008 00:01:01

mümkünse çocukları her geçengün daha da aptallaştıran televizyondan uzak tutmaya okuyan nesil oluşturmaya gayret edelim lütfen.....

[ Üyelere Özel ] 04-02-2008 13:27:26

bu bizi epeyce endişelendiren bir makale oldu. çünkü benim bebeğimde müzik dinlemeyi hele ki klipleri çok seviyor. klipler ya da televizyonun bu hastalığa sebep olma yüzdesi hakkında kesin bir bilgi var mı? ayrıca otizmin temel sebepi bilinmemekle birlikte yukarıdaki nedenler iletişim bozukluğundan kaynaklanıyor olamaz mı? konunun uzmanı bu tespiti yaparken nörolojik testler mi uyguladı ya da sadece gözlem mi yaptı? gözlemse kaç çocuğu ne kadar süreyle takip etti. çünkü iddia çok ciddi, çocuklarımızı bu kadar tehlikeye sokuyorsa klipler konusunda yasal bir düzenleme bile istenebilir."Kağıtlara, gazetelere, kitaplara özel bir ilgisi vardır, düzgün tutar. " cümlesi hastalık belirtisi olarak değil de bireysel farklılık olarak nitelendirilemez mi?cevap yazabilebecek olan varsa çok memnun olurum.

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Diğer