İş Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş başvuru sürecinde Cv oluşturmak için zaman zaman bazı fikirlere ihtiyacımız olabiliyor. İşte bu makalemizde bu içeriklerden bahsederken ...
Nasıl Başvuru Yaptığınız da CV 'de Neler Yazdığınız Kadar Etkili Olacaktır;
- Şahsen başvuracaksanız "kapıdan geçerken cv bırakma" yolunu kesinlikle denemeyin.
- Referans aracılığı ile başvuracaksanız referansınızın ilgili alan ve kurumla ilgili olmasına dikkat etmelisiniz. "Kartvizitini bulduğumuz" ya da "....'nın halasının oğlu/...'nın öğrencisinin bir tanıdığıyım" gibi başvurular da çok anlamlı olmayabilir.
- İlan ve İK sistemi ile ilgili başvurularda kurumların aday havuzlarında bilgilerinizin yer almasını istiyorsanız tarihin çok önemi olmamakla birlikte ilan sonrası bilinçli olarak başvurmanız gerekir. Bilinçli olmaktan kasıt başvuruların gizlilik içerisinde değerlendirilip değerlendirilmediğini bilmekle ilgilidir. Başvuruların gizli tutulmayacağına dair bir endişeniz varsa her kuruma başvuru yapmamanızı tavsiye ederiz.
Son olarak;
- Başvuracağınız özel öğretim kurumunu araştırıp hakkında bilgi edinmeniz de faydalı olacaktır.
İpucu: Eğer başvuru yapacağınız kurum Rehabilitasyon.com kurumsal üyeliğine sahipse, kurum hakkındaki şu bilgi bizden, başvuru yapmayı düşündüğünüz kurum Profesyonellerle çalışmayı tercih ediyor.
Kurumsal üyelerimizin rehabilitasyon.com da kendilerine ait sayfaları mevcut, oraya da bir göz atmanız sizin için güzel olacaktır.
CV'mi nasıl oluşturmalıyım?
- CV, sizi tanımayan işverenlere kâğıt üzerinde kendinizi tanıtmaktır.
- Standart CV şablonlarını tercih edebilirsiniz. İçeriği sizinle ilgili pek çok soruya yanıt verecek örnek şablonları tercih etmenizde dolgun görünümlü bir CV için güzel olacaktır.
- Kurumların İK sistemlerinde CV kısımlarını eksiksiz doldurun.
- Fotoğraf seçiminde iş stilini dikkate alın. Özel öğretim kurumlarında fiziksel görünüş önemlidir. Size ilişkin ilk izlenimler fotoğrafla birlikte oluşur. Sosyal medya hesaplarınızdaki profil resimlerini CV'lere koymayın.
- CV'nizde kendiniz ile ilgili doğru ve kanıtlanabilir bilgilere yer verdiğinizden emin olun. (örnek) CV'nize "profesyonel olarak yoga eğitmenliği yaptım" yazıp, kurumun daha sonra sizden yogaya dair bir etkinlik konusunda yardım istediğinde vereceğiniz yanıtı düşünün.
- CV'nizde muhakkak kendi güçlü yönlerinizle o kurumda nasıl farklar yaratabileceğinizi yazın.
- Bunun için öncelikle özel öğretim kurumlarının ihtiyaçlarını araştırın.
- Özel öğretim kurumlarının düzenledikleri, katıldıkları etkinlikleri, yarışmaları inceleyin.
- Başvurduğunuz branşla ilgili yetkinliklerinizi, donanımlarınızı gözden geçirin.
- Literatürü inceleyerek alanınıza ilişkin ne tür sorunlar yaşandığını ve bu sorunlara ne tür çözümler önerildiğini öğrenin ve yazın.
Not: Yukarıdaki bu 4 maddeye ilişkin bilgiler rehabilitasyon.com da gezinerek rahatlıkla edinebileceğiniz içeriklerdir.
Referans bilgilerinde kimlere yer vermeliyim?
Öncelikle şu konuda emin olun diğer sektörlerde de görüldüğü gibi:
Özel Öğretim Kurumları da aday havuzundan kendisine en çok katkı yapacak çalışma arkadaşlarını istihdam etmek ister.
Referans bilgilerinde sizin yapacağınız işle ilgili kişileri referans olarak yazın. En az bir referans bilginiz sizin akademik donanımıza yönelik hocanız, bir diğeri daha önce iş yaptığınız ve alanla ilgili olan zümre başkanı, meslektaş ya da yönetici; son olarak da çok yönlülüğünüzün hakkında proje vb. çalışmalarda görev almışsanız oradan birisini yazabilirsiniz. Eğer başvurduğunuz kurumda birisini tanıyorsanız muhakkak olumlu bir referans ise eklemeyi unutmayın. Referans olarak yazdığınız kişilere muhakkak kendilerine bilgi verin. Aksi takdirde mahcup olabilirsiniz.
İlan Başvurusunda Ücret Belirtmek hakkınızdır, diyelim ki Okul Öncesi Öğretmenisiniz;
Bu branşın maaşı ortalama 2490 TL olarak hesaplanmıştır. En düşük olarak 2020 TL en yüksek ise 3130 TL almaktadırlar. Dolayısıyla Okul öncesi öğretmeni maaşı ortalama 2750 TL olarak hesaplanmıştır. (2020)
Bu durumda tahmin edeceğiniz üzere ilan başvurunuzda 3000 TL yakınlarında belirttiğiniz ücretler kurumlar tarafından iddialı bulunabilir ve başvurunuzun onay sürecinin veya sonucunun olumsuz etkilenmesine neden olabilir..
İşe başvuru yaparken, kendi bilgi düzeyinizle meslektaşlarınızı göz önünde bulundurarak çalışmak isteyeceğiniz bir maaş belirlemek fikri kişiye bağlıdır. Örneğimizde okul öncesi için az çok fikir vermiş olduk. Diğer meslekler için maaş konularını da talepler doğrultusunda inceleyebiliriz!
Güzel bir iş bulmanız dileklerimizle..
[ Üyelere Özel ] 02-06-2020 23:53:41
Konu hakkında örnek verilirken Okul Öncesi Öğretmeninin almış olduğu maaş baz alınmıştır. Okul öncesi öğretmeni örnek verilirken ücretin en az 2020 tl. en yüksek ücretin 3130 tl ortalama maaşın 2750 tl. baz alınması hususunu detaylandırmak gerekirse;
1. Türkiye.de asgari ücretin 2324 tl olduğu bir durumda hangi öğretmenin 2020 tl.ye çalıştîrılabecegi,
2. Iş müracaatında bulunan okul öncesi öğretmene ilk önce 240 saatlik sertifikasının sorulmasının ne anlam ifade ettiği,
3. Sertifikası olan öğretmen, normal sınıf ve özel eğitim öğretmeni gibi her derse girip imza yetkisi olmasına rağmen okul öncesi öğretmene ortalama 2750 tl maaş verilirken diğer ògretmenlere 4000-4500 TL arasindaki maas farkının mantığını,
4. Kurumlarda calisan ve eğitim seviyesi lisans mezunundan daha alt seviyede olan yardımcı personel bile 2324 tl asgari ücret alırken okul öncesi öğretmenine 2020 tl maaş verildiğinin belirtilmesi; bu platformda okul öncesi öğretmenleri hakkında gereksiz personelmiş gibi bir algı oluşturulmaktadır.
Eğer okul öncesi öğretmeni bu kadar gereksiz ve sadece kadro dolduran bir personel ise özel eğitim kurumlarında çalıştırılmasın, yok hayır önemli bir yere sahip ise diğer öğretmenler değerlendirilsin.