25-06-2007 |

Otizm Tedavisi Gelişiyor

Otizm hastalığının tedavisinde ailelerin ümitsizliğe düşmesi çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor.

Toronto Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Turgay, otistik çocuklarda erken tanının önemine işaret ederek, "Otizmde erken tanı, tedavinin doğruluğunu ve güvenilirliğini sağlamada en önemli unsurdur" dedi.

İlgi Otistik Çocukları Koruma Derneği tarafından Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda "Otizm ve Otizme Benzer Bozukluklarda İlaç Tedavisinde Yenilikler" konulu bir panel düzenlendi.

Prof . Dr. Atilla Turgay, panelde yaptığı konuşmada, otizm üzerine son yıllarda yeni araştırmalar yapıldığını belirterek, "Otizmde tedaviyi her ne kadar bir kalıba oturtmaya çalışsak da her çocuk birbirinden farklı. Her birine yeni ve farklı bir yaklaşım gerekli" dedi.

"Erken bebeklik" döneminin, otizmin en ağır dönemi olduğunu kaydeden Turgay, ailelerin bu dönemde "ümitsizliğe kapılmalarının" çok sık görüldüğünü söyledi. Turgay, ailelerin ümitsizliğe düşmesinin çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurgulayarak, "Aileler, ümidi kesmeyin... Belki de bir gün şifayı bulacağız. Otizm tedavisinde bazen çok yavaş ilerlenmesi gerekir. Çocuk, bize ne kadar yaklaşma izni veriyorsa, ona o kadar yaklaşmalıyız. Kararı kendisi vermeli" diye konuştu.

"İlaçlar tedavide etkili"

Otistik çocuklarda kullanılan ilaçlarda önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Turgay, kendisinin de bazı ilaçların etkileşimleri konusunda araştırmalar yaptığını ve Türkiye’de Sağlık Bakanlığınca da onaylanan bazı ilaçların otizmin tedavisinde etkili olduğunu söyledi.

Turgay, ilaç tedavisinin tek başına yeterli olmayacağını ifade ederek, tedavi sürecinde en önemli görevin ailelere düştüğünü vurguladı. Turgay, "Terapi ile tedavi bir arada yürütülmeli, bütünleştirici tedavi uygulanmalı. Ana babalar kendilerini bu konuyla ilgili eğitmeli. Ana babanın yeni yöntemleri öğrenip, çocuklarının eğitimine aktarması, ona yapacağı en büyük iyiliktir" dedi.

Otistik çocukların yüzde 60’ında hiperaktivite bozukluğuna da rastlandığını kaydeden Turgay, bu bozukluğu yaşayan bireylerin ilaç tedavisine başvurması gerektiğini söyledi.

"Risperidon" adlı kimyasal tedavide etkili"

Prof. Dr. Atilla Turgay, kendisinin de yer aldığı bir araştırma kurulunca 6 yıl boyunca denenen "risperidon" adlı kimyasal maddenin, otizmin uzun süreli tedavisinde etkili olduğunu savundu.

Bu maddeyi içeren bir ilacın, ABD’deki Sağlık Kurulu’nca onaylandığını anlatan Turgay, "Dünyada ilk kez otizmin tedavisinde kullanılabilirliği onaylanan bir ilaç var. Bu ilacın yan etkileri, kilo alma ve uyku süresinin artması. Ancak ilaç, hiperaktivite, içine kapanıklık, saldırgan davranışlar, göz temasında azlık, kaygı, aşırı duyarlılık, aynılığı sürdürme çabaları, duygusal tepki bozukluğu ve garip davranışların iyileştirilmesinde etkili" diye konuştu.

Turgay, konuşmasının ardından otistik çocuk sahibi ailelerin sorularını yanıtladı.

Bir otistik çocuk annesinin "Otistik çocuklar da zeki olabilir mi?" sorusu üzerine Turgay, "Otistik çocukların yüzde 20’si normal zekalı, yüzde 40’ı üstün zekalı ve yüzde 40’ı ise zeka geriliği görülen bireylerdir" dedi.

Kaynak: http://saglik.milliyet.com.tr/detay.asp?id=3089

Yorumlar (3)

[ Üyelere Özel ] 27-06-2007 11:01:24

gerçekten dogru olarak buluyorum otiz de tedavinin birleştirici olması ve bireye özgü tedavi ile farmakolojik tedavinin birlikte yürütülmesi gergktigini düşünmekteyim

[ Üyelere Özel ] 25-06-2007 21:49:17

otizmde zaten erken tanı ve erken eğitim en iyi tedavi yoludur. Bunun ilaç tedavisiyle desteklenmesi olumlu sonuçlar doğuruyor. Fakat ailelerin ilk dönemlerde çocuklarının otizmli olduklarını kabullenmeleri ve bu zor dönemi atlatmaları kolay olmuyor ve zaman alıyor. çocuğun eğitimi yanında ailenin de eğitime tabi tutulup psikolojik destek almaları çok önemlidir.

[ Üyelere Özel ] 25-06-2007 19:42:22

sayın hocam bana otiziiiim konusunda yardımcı olursanız seviniriiiiiiim

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.