İşitme Engelliler Önyargılarını Kırdı

Aile Eğitim Derneği Başkanı John Scott ve dernek üyesi Angela Koltes, gazetemizi ziyaretlerinde 'Sınır Tanımayan İşitme Engelliler Projesi'ni anlattı.
Avrupa Birliği Gençlik Değişim Programı çerçevesinde yaşama geçirilen; 'Sınır Tanımayan İşitme Engelliler Projesi' kapsamında Yunanistan'dan gelen işitme engelli gençler Adana'da Türk işitme engellilerle buluştu. İki farklı kültürden işitme engellileri bir araya getirerek kaynaşmalarını hedefleyen projenin Adana ayağı başarılı bir biçimde sonlanırken, Yunan konuklar Adana'dan mutlu ayrıldılar. Aile Eğitim Derneği Başkanı John Scott, "Türk ve Yunan işitme engelli insanların birbirlerinin tecrübelerini paylaşabilecekleri, arkadaşlıklarını güçlendirebilecekleri ve fikirlerini ve kaynaklarını biriktirecekleri bir platform yaratmak istedik ve bunu da başardığımıza inanıyoruz" dedi. Derneğin kurucu Başkanı John Scott ve dernek üyesi Angela Koltes, gazetemizi ziyaret ederek 7-15 Eylül tarihleri arasında projenin Adana bölümünde gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgiler aktardı.
Scott, Aile Eğitim Derneği koordinatörlüğünde Çukurova Sağırlar Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ile Selanik İşitme Engelliler Derneği ortaklığı ile yaşam geçirilen proje kapsamında Yunanistan'dan 14 işitme engelli gencin Adana'ya geldiğini ve burada Türk işitme engellilerle birlikte sekiz günlük bir etkinlik programın gerçekleştirildiğini belirtti. İki farklı ülkenin kültürlerinin kaynaşması için böyle bir projeyi hazırladıklarını kaydeden Scott, gelecekte Ürdün, Suriye, Romanya ve Bulgaristan'ı da projeye dahil ederek değişim programını daha geniş alanlara yaymak istediklerini vurguladı.
7-15 Eylül tarihleri arasında işitme engelli gençlerin Adana'nın yanısıra Mersin'in Tarsus ilçesiyle birlikte Kapadokya'yı da gezdiğini dile getiren John Scott, projenin seminerler, tartışma oturumları, spor ve oyun etkinliklerinden oluştuğunu belirtti.
Scott, "Adana'da konuklarımıza önce yerel gelenekler ve Türkiye'de yaşamanın temel koşulları hakkında bilgi verildi. Sonrasında ise Türk ve Yunan işaret dili arasındaki farklılıklara çözüm bulabilmek için bir seminer düzenlendi. Katılımcılar farklı işaret dillerini pratik yapma imkanı buldu. İşitme engelli insanların karşılaştığı problemleri ele alan seminerde ise bu sorunlar masaya yatırıldı. Ayrıca Yunan konuklarımıza yerel bir lokantada dünyaca ünlü Adana kebap ikram edildi. Futbol, satranç, dama, tavla turnuvaları ile dostluklar pekiştirildi. Adana'da Sabancı Merkez Camii, Merkez Park, Romalıların inşa ettiği Taşköprü, Atatürk Evi, Tarihi Kız Lisesi, Büyük Saat ve el işi yapan kültürel yerlere ziyaretler gerçekleştirildi.
Sonrasında ise Selanik İşitme Engelliler Okulu tarafından inşa edilen oyun alanı ile Adana İşitme Engelliler Okulu'nu ziyaret edildi. Selanik'te kiliseleriyle ve öldükten sonra birçok meydanın onun adını almasıyla ünlü olan St. Paul'un Tarsus'taki evi ve Tarsus'taki kutsal İslami mekanlar da program kapsamında gezildi. Ayrıca Yunan konuklara yönelik olarak Türk aileleri ziyaret edilerek Türk yaşam kültürü hakkında önemli edinimler sağlandı. Yoğun etkinlik programında Uluslararası Kültür Gecesi de unutulmadı. Adana'da Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu da ziyaret edildi ve Sayın Akınoğlu eşliğinde Türk-Yunan dostluğunu geliştirme amaçlı sohbetler yapıp, Türk-Yunan toplulukları arasındaki benzer noktaları ele alındı. Kapadokya gezisinde ise Göreme şehri görüldü ve tepeler üzerinde gün batımı izlendi. Aynı akşam Kapadokya'da eski bir Yunan evinde akşam yemeği yenildi. Etkinliklerin son gününde ise YOUTHPASS sertifikaları verildikten sonra bir veda partisi düzenlendi." 8 gün süren etkinliklerde Yunan ve Türk işitme engelli insanların çok iyi dostluklar kurduğunu ve iki kültür arasındaki önyargıların kırıldığına dikkati çeken John Scott, kültürlerarası kaynaşmanın öneminin bu tür etkinliklerle daha iyi anlaşıldığını sözlerine ekledi.
Kaynak:Yeni Adana
Yorumlar (0)
Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.