03-09-2007 |

Engellilerin Sorunları

Fiziksel Engelliler Vakfı (FEV) Genel Müdürü Ali Şahin, engellilerin sadece özel günlerde hatırlandığını savunarak, engellilerin en önemli sorunun toplumun engelli bireylerin farkında olmaması olduğunu söyledi.

Şahin, vakfın, engellilerin topluma entegrasyonunu sağlamak amacıyla yürüttüğü ve hayata geçirmeyi planladığı projeler hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Engellilerin karşılaştıkları sorunların başında ''ayrımcılık, istihdam, eğitim ve erişimin'' geldiğini ifade eden Şahin, Türkiye'de engellilerin eğitime katılmaları ve istihdama dahil edilmeleri durumunda gerekli verimin alınamayacağı ve diğer insanlarla uyumlu çalışamayacakları düşüncesinin hakim olduğunu savundu.

Şahin, bu ön yargıları ortadan kaldırmak için yürüttükleri istihdam çalışmaları kapsamında, engellilerin İstanbul'daki 8 İş-Kur şubesine yaptıkları başvuruları düzenli olarak kendi geliştirdikleri insan kaynakları yazılımına aktardıklarını anlatarak, 2 yıl önce başlattıkları ''Öz(r)ümüzle Üretiyoruz Projesi kapsamında 355'i bu yıl olmak üzere toplam 1260 engelliye iş imkanı sağladık'' dedi.

Projenin yurt dışından da olumlu tepkiler aldığını ifade eden Şahin, bu kapsamda bir İngiliz tekstil şirketinin, Malatya'da kendisine tedarikçi olarak hizmet veren firmada 15 engelli bayanın istihdamına yönelik eğitim çalışmaları verdiğini söyledi.

Şahin, ayrıca aynı şirketin Siirt, Denizli, Bilecik, Bursa ve Kocaeli'de bulunan tedarikçi firmalarında da engelli bayanların istihdama yönelik çalışmaların yapılacağını dile getirdi.

-ENGELLİYİ EVİNDE İSTİHDAM ETME PROJESİ-

İş-Kur kayıtlarının engellinin iş analizi veya psikolojik yeterliliğini ölçmek için yeterli olmadığını ileri süren Şahin, sivil toplum örgütlerinin engelli istihdamına yönelik projeler geliştirmeleri durumunda istihdam akışının sağlanabileceğini dile getirdi.

Şahin, 4857 sayılı yasa kapsamında 50'den fazla eleman çalıştıran iş yerlerinin yüzde 3 oranında engelli istihdam etme zorunluluğu bulunduğunu anımsatarak, ''Bu zorunluluğu yerine getirmeyen iş yerlerine çalıştırmadıkları her engelli için 1280 YTL çalıştırmadıkları aylarla çarpılarak ciddi para cezaları uygulanabiliyor'' dedi.

Engellilerin ağırlıklı olarak finans, gıda, tekstil, iletişim ve hatta inşaat sektöründe istihdam edildiğini belirten Ali Şahin, istihdamı gerçekleştirilen engellilere de iş yaşamında nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili entegrasyon eğitimi verdiklerini söyledi.

Şahin, çağrı hizmetleri veren firmaların engellileri iş yerlerinde değil de evlerinde istihdam etmeleri için bir çözüm projesi hazırladıklarını belirterek, bu sayede tekerlekli sandalyeye bağımlı engellilerin, kurulacak basit düzeneklerle evlerinden çalışabileceklerini bildirdi.

-MİMARİ UYUMLANDIRMA PROJESİ-

Yeni Belediyeler Yasasına göre 2011 yılına kadar tüm belediyelere fiziksel ortamların tüm engellilere uygun hale getirilmesi konusunda yükümlülükler getirildiğini anımsatan Şahin, ''Süre bu noktada da gittikçe daralıyor. Belediyelerimiz bu konuda iyi niyetli olsalar da kaldırımların veya yaya geçitlerinin engellilere nasıl uyumlu hale getirileceği ve ne tür çözümler sunulacağı konusunda ellerinde standartlar yok'' diye konuştu.

Ali Şahin, bu konuyu dikkate alarak Mimar Sinan Üniversitesi ile Türkiye'de bir ilki başararak ''Mecidiyeköy-Taksim Arası Engelli Erişim ve Mimari Uyumlandırma Projesi''ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Şahin, proje kapsamında geliştirdikleri çözüm önerilerine ilişkin şu bilgileri verdi:

''Proje kapsamında 39 sokak ve caddede tepsit ettiğimiz sorunlar ile çözüm önerilerini bir kitapta topladık. İstanbul özellikle coğrafi anlamda çok zor bir kent. Sadece engellilerimiz için değil, yaşlılar için de çok zor caddelerde yürümek. Ayrıca kent donatıları da çok önemli riskler oluşturuyor. Yerli yersiz konulan reklam panoları, belediyelerin çöp bidonları başlı başına bir sorun. Bunun yanı sıra yapılaşma çok önemli bir sorun. Örneğin kentleşmenin doğurduğu bir sonuç olarak insanlar zemin katları da kullanmaya başlıyor. Zemin katlarda inşaatlar yapılıyor ve herhangi bir bariyer konulmuyor. Bunlar görme engelliler için çok büyük hayati riskler oluşturuyor. Ayrıca esnafın kaldırım işgali ve halkın bilinçsizliğinden kaynaklanan kaldırımlara araç parkı da önemli riskler arasında.''

-REHABİLİTASYON MERKEZİNE MARMARAY ENGELİ-

Kartal Dragos'ta yapılması planlanan rehabilitasyon merkeziyle ilgili de bilgi veren Şahin, merkezin yapımının Marmaray projesi sebebiyle aksadığını ileri sürdü.

Şahin, merkezin yapılacağı arsadan geçen raylı sisteminin Marmaray projesi ile bütünleştirilmesinin planlandığını belirterek, ''Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH), bizim arsa boş olduğu için oraya raylı sistem için bir istasyona çıkışı vermiş. Şimdi de orayı kamulaştırmayı düşünüyorlar'' dedi.

Çalışmanın ihale aşamasında olması nedeniyle herhangi bir girişimde bulunamadıklarını anlatan Şahin, ''Biz bu projeyi her halükarda orada gerçekleştirme niyetindeyiz. Orası olmayacak olursa eğer, yeni bir arsa bakarak projemizi hayata geçiririz'' diye konuştu.

Şahin, Kartal Rahmanlar'da ise vakfa bağışlanan 1000 metre kare arsa üzerine engelli çocukların rehabilite edilmesi için kurulacak merkezde fizik tedavi, psikolojik terapi ile Türkiye'de çok ihtiyaç duyulan yanık tedavisi biriminin bulunacağını dile getirdi. Ali Şahin, merkezin, engelli turizmi ve engelliler için alternatif kamp niteliğini de taşıyacağını kaydederek, burada yüzme havuzu, sinema salonu, mini golf alanı, güneşlenme, dalma ile diğer spor ve eğlence ünitelerinin yer alacağını anlattı. .

Şahin, ayrıca engelliler için özel donanımlı araçlarla Kartal'dan adalara ve tarihi yarımadaya kültür ve turizm turlarının da düzenleneceğini bildirdi.

-''MUTLU ENGELLİ HATTI ÇAĞRI MERKEZİ''-

''Engellilerin en önemli sorunu toplumun engellinin farkında olmaması'' diyen Ali Şahin, Haziran ayında Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun katıldığı törenle eğitimlerine start verilen ''Mutlu Engelli Hattı Çağrı Merkezi'' ile hem kamuoyunun bilinçlendirilmesi, hem de engelli ve yakınlarının engellilik konusunda ihtiyaçlarının karşılanması ve bilgilendirilmesi konusunda önemli bir açığın kapatılacağını söyledi.

Şahin, merkezin eylül ayında faaliyete geçmesinin planlandığını belirterek, engellilerin, engellilikle ilgili bilgi alınacak kurum sayısının azlığı, kurumların bilgi sağlamak konusundaki yetersizlikleri, kurumlar arası uygulama farklılıkları ve kişisel bilgi yetersizlikleri gibi nedenlerle kendilerine sağlanan imkanlar konusunda bilgilenme sorunu yaşadıklarını bildirdi.

Tüm Türkiye'ye 7 gün 24 saat hizmet verecek merkezde görev yapacak operatörlerin de engellilerden oluşacağını anlatan Şahin, ''444 60 00'' numaralı telefondan ulaşılabileceklerini söyledi.

Kaynak: http://www.haberler.com/engellilerin-sorunlari-haberi/

Yorumlar (2)

[ Üyelere Özel ] 18-09-2007 17:08:14

hepimiz aynı şeyleri heryerde söylüyoz.peki hangibirini yapıyoruz.

[ Üyelere Özel ] 06-09-2007 14:00:40

projeler çok ii düşünülmüş fakat biran önce hayata geçimeli.yanlız engellilerimizle ilgili en önemli sorunlardan birini unutmuşlar.saglık sorunu,engelliler devlet hastanesine gidince muayene ve diger işlemler için saatlece bekletiliyolar hiç bi öncelik tanınmıyor şifa bulmak için gittikleri hastanelerden pisikolojileri bozularak dönünüyolar bu sorunada bian önce çözüm bulunmalı onlar engelli özürlü olabilir ama başımızdakiler onları göremeyecek kadar özürlü degillerdir heralde

Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Özel Eğitim Uzmanı