16-05-2009 |

Bağımsız Yaşam Becerileri Öğretimi


ODER

23-05-2009

İzmir

Ücretli

  Aileler, eğitimciler, psikolog, psikolojik danışman, çocuk gelişimi, sosyal hizmet uzmanı  gibi özel eğitim alanı çalışanları ve son sınıf öğrencileri için ODERseminer dizisi  23-24 Mayıs

"Günlük Yaşam Becerileri",  18-19 Haziran "Sosyal Beceri Öğretimi"  25-26 Haziran "Anne-Baba-Kardeşler İçin Danışma ve Eğitim" 

Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Eğitmenler;  Yrd. Doç. Dr. Alev Girli  - Psikolog Dr. Selin AtasoySeminerler 2 gün süre ile saat 10.00-16.00 arasındadır.

Ücret 275 TL (Uygulama kitabı, değerlendirme listeleri, kayıt formu ücretsiz olarak verilecektir.)Yer Bilgisi Ayrıca duyurulacaktır. İletişim: ODER- Otistik Çocukları Koruma veYönlendirme Derneği               Semra GÜNGÖR               

Tel   : 0 232 484 0057              

Gsm : 0 533 342 87 39   oder@otizm.org

Yapılandırılmış Öğretim Yaklaşımı Eğitimi ile

OTİZM VE GELİŞİMSEL GERİLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİNBAĞIMSIZ YAŞAM BECERİLERİ ÖĞRETİMİ

23-24 Mayıs 2009Yrd. Doç. Dr. Alev Girli  - Psikolog Dr. Selin Atasoy 1965 yılından başlayarak otizmli bireylerin bilişsel yapıları ve öğrenme stillerindeki farklılıklar hakkındaki bilgilerin artması, sözel öğretim yöntemlerine dayalı tekniklerin yerine yapılandırılmış öğretim yöntemlerinin ve görsel yardımcıların kullanıldığı eğitim programlarının geliştirilmesine neden olmuştur.

YAPILANDIRILMIŞ ÖĞRETİM YAKLAŞIMI Otizmi olan çocukların ezberleme konusunda olağanüstü yetenekleri (ya da güçlü yönleri) bazı kavramları ezbere de olsa öğrenmelerini sağlamaktadır. İşlevsel yaklaşım, otizmli bireylerin ezbere öğrendikleri bilginin altında yatan kavramları öğrenip öğrenemediğini tutarlı bir şekilde sorgulayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım; bireylere belli birtakım işleri gerçekleştirebilmeleri için işlerin görsel olarak yapılandırılmasını içermektedir. Özellikle kavramsal düşünmenin gelişmemiş olduğu bireylere daha yararlı olan bu sistem, tüm gelişim alanlarına yönelik becerilerin, okuma,yazma, iletişim becerilerinin öğretilmesinde kullanılabilmektedir. Bu yaklaşım özellikle öğrendikleri bilgileri genellemelerini ve günlük yaşamda kullanmalarını kolaylaştırdığı için 40 yılı aşan bir süredir

TEACCH yaklaşımını kullanan eğitimciler, terapistler, psikologlar ve aileler tarafından binlerce bireyde kullanılmaktadır. Amaç: Ailelerin ve otizmli çocuklarla çalışan meslek elemanlarının ev programı hazırlama, ev ortamını yapılandırma, ailenin evde kullanabileceği görsel yardımcılar ve şemalar hazırlayabilmesini sağlayacak bilgi ve becerilere sahip olması.

Eğitimciler eğitim ortamında kullanabilecekleri program listeleri ve şemaları hazırlama, materyalleri hazırlama ve kamusal alanda bireysel ve grup çalışması yapabilme becerilerini geliştireceklerdir. Eğitim Programı:I. Gün: yapılandırılmış eğitim teknikleri: kuramsal temeller ve uygulama örnekleri

    * Fiziksel çevrenin yapılandırılması

    * Günlük program hazırlama

    * Çalışma sistemi / yapılacaklar listesi (şema / etkinlik çizelgeleri) hazırlama

II.Gün: bağımsız yaşam becerileri öğretimi

    * Özbakım: kişisel bakım ve temizlik, giyinme soyunma, beslenme becerileri

    * Eviçi beceriler: evdeki araç-gerecin kullanımı, mutfak becerileri, ev temizliği ve düzeni

    * Kamusal alanı becerileri: alışveriş, restoran, yol ve taşıt araçları kullanma

    * Boş/serbest zamanı işlevsel kullanma: yalnız oynama, hobiler ve ilgi alanları ile meşgul olabilme

 Değerlendirme listeleri kullanma, okulda ve evde kullanılacak program listeleri, görsel yardımcılar hazırlama, şema/çalışma listesi hazırlama, kayıt tutma, uygulama örnekleri ve video filmler ile öğretilecek, her katılımcı bir çocuk için ev programı, şema ve görsel yardımcı hazırlayacaktır.Katılımcılar: Aileler, eğitimciler, psikolog, psikolojik danışman, çocuk gelişimi, sosyal hizmet uzmanı  gibi özel eğitim alanı çalışanları ve son sınıf öğrencileriKatılımcılara katılım belgesi verilecektir.Uygulama kitabı, değerlendirme listeleri, kayıt formu ücretsiz olarak verilecektir.

Süre: 2 gün; saat 10.00 – 16.00 arasında Ücret : 275 TL

İletişim: ODER- Otistik Çocukları Koruma veYönlendirme Derneği              

Semra GÜNGÖR                Tel   : 0 232 484 0057              

Gsm : 0 533 342 87 39NOT: Katılımcı sayısı sınırlıdır.

Katılmak isteyenlerin ODER hesabına 22 mayıs akşamına kadar eğitim ücretini yatırmaları ve isimlerini ODER’e bildirmeleri gerekmektedir.

EĞİTMENLERİN ÖZGEÇMİŞLERİ

Yrd. Doç. Dr. Alev GirliHacette Üniversitesi Psikoloji’de lisans eğitimini 1979’ da tamamlayarak, okul öncesi eğitim kurumu yöneticisi ve psikolog olarak çalışmıştır. Yüksek lisans eğitimini 1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalında "Zeka Özürlü Çocukların Kardeşlerinin Tutumları Ve Kaygı Düzeyleri" konusunda tez çalışması ile tamamlamıştır. Doktorasını yine aynı üniversitede "Otizmli Çocukların Ailelerine Yönelik Grup Danışmanlığının Kabul Düzeyleri Üzerindeki Etkisi" tezi ile 2002’de bitirmiştir. 2003 yılından bu yana DEÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. 2008 de kurulan DEÜ Özel Eğitim Anabilim dalında 2009 yılından itibaren bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.Özel eğitim alanında 1989 dan bu yana otizm, zihinsel yetersizlik, öğrenme güçlükleri alanlarında uygulamacı ve araştırmacı olarak çalışmaktadır. Çok sayıda aile eğitim programı uygulaması ve eğitimci eğitimi gerçekleştirmiştir. "Otizmli Çocuklar ve Kaynaştırma Eğitimi", "Otizmli Çocuklar  ve Aileleri" ve "Otizm ve Zihinsel Yetersizliği olan Ergen ve Yetişkinler için Eğitim Programı" adlı üç kitabı bulunmaktadır. Psikolog Dr. Selin Atasoy1975 yılında Ordu’da doğdu. 1993 yılında Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü’ nde başladığı lisans eğitimini bitirdi. 2002’de Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gelişim Psikolojisi yüksek lisans programında “Otistik Kardeşe Sahip Olan Bireylerin Kardeş İlişkilerinin İncelenmesi” konulu tezi, Prof. Dr. Şeyda Aksel danışmanlığında tamamladı. Özel Çağdaş Işık Özel Eğitim merkezinde 1997–1998 yılında eğitimci olarak, 1998–2004 yılları arasında Ar-Ge bölüm sorumlusu olarak, otizmde eğitim koordinatörlüğü ve kardeş eğitim programları yürütücülüğü görevlerini üstlendi. Otizm, zihinsel yetersizlik, dehb ve özel öğrenme  bozukluğu olan çocukların değerlendirilmesi, bep hazırlama program oluşturma ve takibi süreçlerinde süpervizörlük, aile danışmanlığı, kardeş eğitim programları hazırlama ve yürütme, eğitimci eğitimi, otizm konusunda bilimsel araştırmalar yapma ve sunma, konuyla ilgili yurt dışı yayınların  çevrimi ve adaptasyonunu yapma gibi bir çok konuda hizmet veren Atasoy, 2008 yılında “Yüksek Fonksiyonlu Otistik Çocukların Bilişsel Süreçleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” başlıklı doktora tezini verdi. Hâlen Özel Çağdaş Işık Özel Eğitim ve Reh. Merkezi Alsancak Şubesi’nde kurum müdürü olarak görev yapmaktadır.   

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı
Üyelik Gerekli

Yorum yapanları görebilmek ve yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.